یک کارشناس اقتصادی میگوید: هنوز افزایش سرمایه ها، مجامع و ... در راه است که این تغییرات همه باعث رشد بازار سرمایه در آینده نزدیک خواهد شد. شکی نیست که شاخص بورس قابلیت پیشروی تا دو برابر عدد فعلی را دارد و توصیه بر این است که مردم حتی اگر اصل سرمایهشان کاهش یافته است با صبوری به سود خواهند رسید.
شاخص بورس روز گذشته باز هم روی کانال یک میلیون و 500 هزار رفت، موضوعی که برخی کارشناسان معتقدند ناشی از ترس سهامداران است و این مسئله سبب می شود تا با هر تقاضایی کفه عرضه سنگین تر باشد.
شاخص بورس بعد از رشد شتابان خود در سال گذشته و نیمه اول سال جدید روند ریزشی به خود گرفت. هر چند عده ای از کارشناسان معتقدند این اصلاح جزئی از ذات بازار است اما برخی معتقدند در ریزش اخیر شاخص تعمد و دخالتی در کار بوده است، موضوعی که هر چند به قطعیت نمی توان در خصوص آن نظر داد.
با این همه اما سهامداران خرد همچنان نگران این هستند که بازار دیگر نتواند به روزهای اوج خود بازگردد هر چند اکثر قریب به اتفاق کارشناسان معتقدند حتی اگر ریزش اخیر دستوری باشد باز هم روند بازار بورس محکوم به صعود است.
اما سوال اینجاست که چه کسانی در بازار اعمال نفوذ می کنند؟ آیا حقوقی های بزرگ مسئول افت شاخص هستند و یا همچنان تقصیر بر گردن هیجان سهامداران تازه وارد است؟
آلبرت بغوزیان استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی می گوید: جای تعجب است که افزایش قیمت خودرو با این توجیه که تولید کم شده است را غیرعادی نمی دانیم و یا قیمت مسکن لحظه ای بالا می رود اما چرا روی بازار سرمایه این همه حساسیت وجود دارد، چه آن زمان که رشد بالا داشت و چه اکنون که روند ریزشی دارد.
وی با بیان اینکه برخورد دوگانه با بازارها جای تامل دارد، می افزاید: باید پرسید بازار سرمایه و بورس جای نگرانی دارد و یا خودرو و مسکنی که تبدیل به رویا برای خریداران شده است.
بغوزیان خطرنشان می کند: البته اصلاح و حتی ریزش موقت ماهیت هر بازاری است و با رصد کردن شاخص طی این چند سال ریزش ها و یا اصلاح های بازار تا 15 و 20 درصد طبیعی و جزو ماهیت بازار به حساب میآید. به هر حال عده ای خرید می کنند که بفروشند و به اصطلاح سیو سود کنند اما شرایط فعلی بازار شک برانگیز است.
بغوزیان تصریح می کند: چنین صف های فروشی که به خاطر فقط یک ریال در بالا با سقف پایینی اختلاف دارد، مشکوک است.
وی می افزاید: باید از ناظران بورس این سوال پرسیده شود که چرا این مسئله دیده نمی شود. عده ای راحت نشسته اند و میگویند این یک امر عادی است در حالی که اصلاً عادی نیست.
بیشتر بخوانید: راهکار کاهش فوبیای مردم از ریزش سهامها در بورس/ مولفههای ماندگاری در بازار سرمایه چیست؟
این کارشناس اقتصادی می گوید: صبح می بینیم شاخص 1.5 درصد منفی است، آخرین قیمت 5 درصد منفی است به یک باره معامله ای می شود و قیمت پایانی یک درصد تغییر می کند؛ این نشان می دهد در حدی که قرار بوده است در منفی 5 درصد خریداری شده و در بازار دخالت صورت گرفته است. اگر پیگیری شود که چه کدهایی صف فروش درست می کنند تا سهام خرد را جمع کند شاید موضوع بیشتر مشخص شود.
بغوزیان تصریح می کند: اینکه گفته می شود تازه واردان و حقیقی ها باعث ریزش بازار شده اند آدرس غلط دادن است. تازه واردان با این حجم وارد نمی شوند و این معاملات در برخی موارد غیر عادی است.
وی می افزاید: این مسئله قابلیت پیگیری دارد. همان طور که قیمت مسکن با یک معامله صوری در یک محله بالا یا پایین نمیرود در بورس نیز با استفاده فرمول حجم مبنا و راهکارهایی که بلد هستند در بازار دخالت میکنند. صف درست می کنند و به خودشان می فروشند و بعد 5 درصد ارزان تر از سایرین نیز می خرند. این خریدها به امید بالا رفتن قیمت انجام می شود بنابراین قیمت ها بالا خواهد رفت.
این استاد دانشگاه ادامه می دهد: اگر می خواهیم دلسوزانه برخورد کنیم و اعتماد به نهادهای مالی و دولت کاهش پیدا نکند و آن را حامی خریدار و فروشنده بدانیم باید با این تخلفات برخورد شود.
بغوزیان می گوید: همواره گفته می شود مقصر سهامداران تازه وارد هستند در حالی که باید پرسید چرا فروش صندوق پالایشی آنقدر ادامه دار است یا چرا زمانی که پالایشی ها قرار بر عرضه داشتند ریزش شروع شد و یا چرا زمانی که صحبت از گشایش اقتصادی شد ریزش ها در بازار شکل گرفت؟ آیا کسی راضی نیست که عرضه عمومی شود یا به دنبال خصوصی سازی و عرضه بلوکی بوده اند؟ این پازل را وقتی کنار هم بگذاریم به تبانی چند حقوقی بزرگ و افراد حقیقی با نفوذی می رسیم که ریزش بازار را سبب شدند تا دوباره طی یک ماه آینده روند رو به رشد آغاز شود و سود ببرند.
بغوزیان می گوید: اگر دولت خود را کمی پیگیر مسئله نشان دهد صف های فروش به صف خرید تبدیل می شود تا رد ماجرا گم شود. دولت نیازی نیست حمایت مستقیم مانند تزریق منابع انجام دهد بلکه باید اعلام کند که این یک مسئله غیر عادی است که مردم نباید برای فروش عجله کنند.
وی یادآور می شود: باید در نظر داشت که هنوز افزایش سرمایه ها، مجامع و ... در راه است که این تغییرات همه باعث رشد بازار در آینده نزدیک خواهد شد. شکی نیست که شاخص بورس قابلیت پیشروی تا دو برابر عدد فعلی را دارد و توصیه بر این است که مردم حتی اگر اصل سرمایه شان کاهش یافته است با صبوری به سود خواهند رسید.